">

Het belang van een legionellafilter

Besmetting met de legionellabacterie kan verstrekkende gevolgen hebben. Niet zonder reden doen veel organisaties gedegen legionella onderzoek en investeren zij veel in het nemen van preventieve maatregelen. AQ Group biedt een uitstekende oplossing voor legionellabeheersing in drinkwaterstelsels en luchtbehandelingskasten in de vorm van zelfspuiende legionellafilters.

Waarom een legionellafilter gebruiken?

Legionella pneumophila is een bacterie die een bedenkelijke reputatie geniet als de veroorzaker van de legionellagriep (ook wel bekend als veteranenziekte of Legionellosis). De bacterie kan via minuscule waterduppeltjes worden ingeademd, bijvoorbeeld tijdens het douchen of in andere situaties. De mogelijke gevolgen op het gebied van de gezondheid zijn groot.

In drinkwaterstelsels en waterbevochtiging in luchtbehandelingskasten moet de aangroei van de bacterie daarom tot een minimum worden beperkt. Installaties moeten om deze reden voldoen aan een breed scala eisen, waarbij een gespecialiseerde partij meestal toeziet op de naleving ervan. Een legionella onderzoek, installatie en beheer & onderhoud zijn hiervan goede voorbeelden.

Wat is een legionellafilter precies?

Een legionellafilter filtert de bacterie uit een drinkwaterstelsel of andere installatie en waarborgt hiermee de gezondheid van gebruikers van een gebouw. De zelfspuiende filters van AQ Group zijn BRL-K14010/1 gecertificeerd en passen ultrafiltratie toe in combinatie met een automatische spuiregeling die ervoor zorgt dat de filters schoon blijven.

De filterelementen bevatten poriën met een dwarsdoorsnede van 0,03 µm (micron), waar het water op de juiste snelheid doorheen wordt geperst. Hierdoor wordt de legionellabacterie op efficiënte wijze uit het water gefilterd, net als een diversiteit aan andere bacteriën en virussen. De afvang van bacteriën is tot 99,9999999% en die van virussen tot 99,99%.

Wat zijn de voordelen van onze legionella filters?

Naast hun zeer hoge efficiëntie, onderscheiden de legionella filters van AQ Group zich door een breed spectrum van andere voordelen. Allereerst springt de onderhoudsvriendelijkheid in het oog – de filters zijn zelfreinigend en hoeven slechts eens in de 5 jaar te worden vervangen. Bovendien is de installatie in dat geval bijzonder eenvoudig.

Ook de flexibele inzet is een positief punt van deze filters. Ze zijn bijvoorbeeld te gebruiken als beheersmaatregel voor waterbevochtiging in luchtbehandelingskasten of als poortwachter, direct achter de watermeter. De betrouwbaarheid en veelzijdigheid is uitermate groot, want u bent verzekerd van legionellavrij water op uiteenlopende plaatsen waaronder ook oog- en nooddouches.

Terug naar overzicht